keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Se kuuluisa pataleipä

Kauanhan se kesti että sai näin yksinkertaisen leivän tehtyä.
Ehkä maailman helpoin leipä leipoa, ehkä kaikista vaikeinta on oottaa se 12-16 tuntia että voi leivän paistaa, mutta hyvää kannattaa aina odottaa ja aika menee nopeasti jos illalla tekee taikinan ja aamulla sitten paistaa.



Netissähän on näitä ohjeita pilvin pimein.
Tässä mun ensimmäinen versio. Jauhojahan voi vaihdella mielen mukaan.
Leivän paistamiseen tarvitset kannellisen padan. Esim. keraaminen tai valurauta, lasinen vuokakin käy kunhan siihen on kansi, teräskattilaa voi myös käyttää.
Itse käytin kannellista lasivuokaa.

4dl vettä
1 tl kuivahiivaa
4 dl vehnäjauhoja
2 dl sämpyläjauhoja tai hiivaleipäjauhotkin käy
2 dl kaurahiutaleita
1 tl suolaa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Kaada 42 - asteinen vesi jauhoihin ja sekoita nopeasti sekaisin, älä vaivaa. Peitä taikinakulho kelmulla ja anna kohota 12-16 tuntia.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle (jauhoja saa käyttää reilusti). 
"Kääntele" leipä pyöreäksi leiväksi.
Anna kohota vielä 30 minuuttia liinan alla tai laita takaisin taikinakulhoon kelmun alle kohoamaan.

Laita pata kylmään uuniin tyhjänä ja laita uuni 225 asteeseen lämpiämään siksi ajaksi kun leipä kohoaa.
Ota pata pois uunista ja laita leipä kuumaan pataan, kansi päälle ja uuniin 30 minuutiksi.
Ota sitten kansi pois ja paista leipää vielä noin 15 minuuttia.

Ja herkullinen rapeakuorinen leipä on valmis, malta antaa jäähtyä vähän aikaa ettet polta suutasi. :P

Huom! Öljyä lasisen/keraamisen vuoan pohja ja vähän reunojakin, ennen kuin kippaat leivän sinne, niin ei tartu leipä kiinni.
Tai käytä leivinpaperia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti